Screenshots maken in Mac OS X

 

Vanaf Mac OS X 10.5 Leopard is het mogelijk om een screenshot te maken door een toetsencombinatie te gebruiken. Anders dan in Windows is het heel gemakkelijk om een screenshot te maken en deze terug te vinden. Je hoeft namelijk niet eerst in een fotobewerkingsprogramma de schermafbeelding te plaatsen, maar je kan hem direct terugvinden op het bureaublad.

Het screenshot maak je door één van de volgende onderstaande toetsencombinaties te gebruiken:

 • ⌘ + ⇧ + 3 (voor het hele scherm)
 • ⌘ + ⇧ + 4 (voor een selectie van het scherm)
 • ⌘ + ⇧ + 4 + spatiebalk (voor een venster)

Er zijn nog meer shortcuts voor screenshots maar deze zijn iets lastiger te gebruiken:

 • ⌘ + ⇧ + ctrl + 3 (de schermafbeelding komt niet op je bureaublad, maar op het clipboard)
 • ⌘ + ⇧ + ctrl + 4 (de schermafbeelding komt niet op je bureaublad, maar op het clipboard)

Hopelijk heeft dit je zo geholpen. Als je problemen ondervindt, stel je vraag dan in een reactie.

6 gedachten over “Screenshots maken in Mac OS X”

  • Als je een programma als Dropbox gebruikt kan het zo zijn dat je daar ingesteld hebt om de schermafbeeldingen in te zetten. Dan komen ze alleen daar te staan en niet op je bureaublad.

    
   Beantwoorden
 1. Hallo Richard, Heb een MacBoekPro en een leek met deze pragtige machine. Zoek met rot en gezien mijn leeftijd gaat het leren er niet zo makkelijk meer in. Ik wil een Screenshot maken en moet daarvoor dus 4 toetsen te gelijk indrukken heb ik begrepen.
  Een punt,
  command,
  pijl omhoog
  en 4

  Het is wil maar niet lukken.
  Als het wel zou lukken komt hij op het clipboard te staan. Waar kan ik dat vinden. Werk al altijd met windows en het is dus makkelijk met overstappen.
  Gr. Henk

   
  Beantwoorden
 2. Ik heb hetzelfde probleem. Het zit in mijn dropbox, en ik heb de locatie ook nooit veranderd. Een maand geleden heb ik ook nog een screenshot gemaakt en die werd wel automatisch als ‘schermafbeelding’ opgeslagen. Ook asl ik zoek op schermafbeelding, en laatste toevoegingsdatum, krijg ik die van een maand geleden te zien. De computer maakt wel het klik foto geluidje.

   
  Beantwoorden

Plaats een reactie